Rioolwerkzaamheden in uw gemeente

Van de Kreeke voert rioolwerkzaamheden uit voor uw gemeente. Deze werkzaamheden omvatten het reinigen, inspecteren en het repareren van het riool.

Wij hoeven voor onze werkzaamheden niet bij u binnen te zijn.

Wat kan ik hier tegen doen?

  • Toilet: Om te voorkomen dat u wateroverlast heeft op het toilet kunt u het beste in de periode dat in uw buurt gewerkt wordt het toiletdeksel dichthouden.
  • Stank: Droogstaande sifons en putjes zijn eenvoudig op te lossen door de kraan even te laten lopen. Zo worden de sifons weer gevuld met water en heeft u geen last van rioollucht. Vergeet ook niet om over schrobputjes op bijvoorbeeld het terras/veranda of in de garage water te gieten. Ook al worden ze niet gebruikt, ze kunnen na reiniging een rioollucht geven.

Het is voor ons als aannemer lastig om precies aan te geven wanneer wij bij u in de straat aan het werk zijn. Dit heeft te maken met eventuele obstakels en vervuiling die wij in het riool tegenkomen. Ook hevige regenval kan de planning in de war gooien: bij flinke buien wordt het werk stil gelegd. Planning en voortgang van het project is te volgen door te klikken op onderstaande links op onze site. De reiniging vindt plaats vanuit een inspectieput (de putdeksels in de straat). Onder hoge waterdruk wordt een slang met een speciale spuitkop het riool in gebracht, daarna wordt de slang langzaam teruggetrokken en spuit het vuil zo naar de inspectieput. Hier wordt door een vrachtwagen met een vacuümtank het water met het vuil opgezogen. Het water in de tank van de vrachtwagen loopt daarna weer terug in het riool zodat het vuil achterblijft en dit voeren wij af naar een verwerkingsinstallatie. Als in uw buurt het riool wordt gereinigd, kunt u daar iets van merken. Het schoonmaken van riolen gebeurt met water onder hoge druk. Dit kan enige onderdruk in uw huisaansluitleidingen veroorzaken. De stankafsluiters (sifons) in de afvoeren kunnen hierdoor droog komen te staan. Dat kan een rioollucht in huis geven. Daarnaast komt in een enkel geval wel eens wat (schoon) water uit deze sifons omhoog in toiletten of afvoerputjes. Ook dit kan gepaard gaan met enige rioollucht. Daarom wordt door ons per brief vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden. Wilt u in de brief vermelde periode alstublieft geen auto’s parkeren in de buurt van de putdeksels in uw straat? Alleen dan kunnen wij de riolering namelijk goed bereiken. Enkele voorbeelden van putdeksels:

Reiniging

In een rioolleiding komt het vaak voor dat vaste stoffen bezinken. Om een goede werking van de riolering te garanderen moet de leiding periodiek gereinigd worden. De frequentie is afhankelijk van de lokale omstandigheden. De reiniging vindt plaats vanuit een inspectieput (de putdeksels in de straat). Onder hoge waterdruk wordt een slang met een speciale spuitkop het riool in gebracht, daarna wordt de slang langzaam teruggetrokken en spuit het vuil zo naar de inspectieput. Hier wordt door een vrachtwagen met een vacuümtank het water met het vuil opgezogen. Het water in de tank van de vrachtwagen loopt daarna weer terug in het riool zodat het vuil achterblijft en dit voeren wij af naar een verwerkingsinstallatie.

Als in uw buurt het riool wordt gereinigd, kunt u daar iets van merken. Het schoonmaken van riolen gebeurt met water onder hoge druk. Dit kan enige onderdruk in uw huisaansluit leidingen veroorzaken. De stankafsluiters (sifons) in de afvoeren kunnen hierdoor droog komen te staan. Dat kan een rioollucht in huis geven.

Daarnaast komt in een enkel geval wel eens wat (schoon) water uit deze sifons omhoog in toiletten of afvoerputjes. Ook dit kan gepaard gaan met enige rioollucht.

Repareren

Een rioolleiding blijft niet altijd 100% waterdicht. Door zettingen in de bodem kunnen lekkende buisverbindingen ontstaan, en uiteindelijk kunnen buizen zelfs gaan scheuren. Ook kunnen boomwortels ingroeien. Zodra deze vormen van schade voor de stabiliteit van het riool gevaarlijk worden of de werking van het rioolstelsel bedreigen, moet er ingegrepen worden.

Inspectie

Inspectie van de riolering vindt plaats vanuit de inspectieput. Hierbij wordt de staat van het riool vastgelegd. Bij een inspectieput staat een voertuig met daarin de apparatuur die nodig is om de camera te besturen en de videobeelden op te nemen. De (gediplomeerde) inspecteur bekijkt alle waarnemingen en categoriseert die volgens de norm in een digitaal bestand. De gemeente ontvangt na afloop een gedetailleerd rapport met foto’s van de belangrijkste waarnemingen.

Werkgebied

De gemeentes (Stein, Beek, Beekdaelen, Brunssum, Sittard-Geleen) hebben gezamenlijk Van de Kreeke opdracht gegeven voor het reinigen, inspecteren, renoveren en repareren van de gemeentelijke rioleringen. Dit doen we in fases in delen van de verschillende gemeentes. Hier staan wij ook klaar voor calamiteiten.

De gemeentes (Valkenswaard en Heeze-Leende) hebben gezamenlijk Van de Kreeke opdracht gegeven voor het reinigen, inspecteren, renoveren en repareren van de gemeentelijke rioleringen. Dit doen we in fases in delen van de verschillende gemeentes.

De gemeentes Maastricht, Simpelveld en Heerlen hebben opdracht gegeven voor het reinigen, inspecteren en repareren van de riolering.

De gemeente Weert heeft opdracht gegeven voor het reinigen en inspecteren van de riolering.

De gemeentes (Leudal, Nederweert, Peel en Maas, Roermond en Weert) hebben wij gezamenlijk in onderaanneming voor het repareren van het riool.

Reiniging en inspectie

Gemeente Stein
Gemeente Sittard-Geleen
Gemeente Simpelveld
Gemeente Beekdaelen
Gemeente Beek
Gemeente Heerlen
Gemeente Weert
Gemeente Maastricht
Gemeente Weert

Rioolreparatie

Gemeente Valkenswaard
Gemeente Geldrop
Gemeente Meerssen
Gemeente Echt-Susteren
Gemeente Stein
Gemeente Valkenswaard
Gemeente Brunssum
Gemeente Beekdaelen
Gemeente Sittard-Geleen
Gemeente Roermond
Gemeente Nederweert
Gemeente Leudal
Gemeente Beek
Gemeente Peel en Maas
Gemeente Weert